Phantom Blade Zero

Zaczęty przez Wagabunga, Sierpień 12, 2026, 07:58:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wagabunga

Interesuje się ktoś tym tytułem? Wygląda naprawdę dobrze.

Twórcy wyraźnie zaznaczają, że PBZ nie jest ani tradycyjną gra souls-like, ani typową produkcją hack-and-slash. Obejrzeniu tego filmiku mam lekki misz masz w głowie, bo wygląda to jak jakieś kinowe hack-and-slash właśnie (jest trochę QTE) i sporo elementów SL w walkach z bossami. Już teraz widać, że gra będzie miała sporo skilli oraz oręża. Fenomenalnie wygląda styl attystyczny, mam nadzieję, że to będzie śmigać na PS5 Pro, właśnie dla takich gier kupiłem tą konsolę :)

Teraz pytanie - gdzie, do jasnej Anielki jest pudełkowa wersja gry? Póki co nie widzę nic innego niż pre-order wersji azjatyckiej na Play Asia. A jak to jest z PA to wszyscy wiemy.

https://www.play-asia.com/en/phantom-blade-0/13/70g7bb

TheMan who sold the world

Wygląda to efektownie i klimatycznie. Ciekawe, czy historia w grze będzie na nieco wyższym poziomie niż zazwyczaj w tego  typu produkcjach. Faktycznie, nie ma pudła na zachodzie, a przynajmniej jeszcze nie zapowiedzieli. Może będzie tak jak z Wukong i pudełko pojawi się kilka miesięcy po premierze?

Widze, że twórcy zapowiedzieli demo. Chętnie ściągnę i sprawdzę. Za typowymi SL nie przepadam, bo nie lubię gier, w których masz do dyspozycji tylko niewielki zestaw narzędzi, aby wygrać, i przez 90% czasu czujesz się na przegranej pozycji. Ale hack&slash jak najbardziej, np. Stellar Blade bardzo przypadło mi do gustu, podobnie jak DMC 5. W Wukong akurat nie grałem, lecz planuję.

Animare

Czekam na Phantom Blade, i po pierwszej zapowiedzi gra zapowiadała się na trudną i wymagającą i w sumie oczekuje od niej poziomu zbliżonego do Sekiro. Z tego co pamiętam nie tak dawno temu została przesunięta premiera na październik (początkowo miał to być wrzesień), a szerszy gameplay będzie pokazany w przyszłym tygodniu na state of play gdzie po tym wydarzeniu podejrzewam że ruszą preordery wydań fizycznych. 

Manifesto

Również czekam na ten tytuł. Wygląda fenomenalnie. Gra, podobnie jak Wukong ma być mocno osadzona w chińskich realiach i mitologii. Cholernie podoba mi się się ten styl graficzny i klimat. Jak również zapowiedź tego, że po pokonaniu bossów będziemy przejmować ich broń i technikę walki. 30 typów broni i 20 technik bojowych, lubię takie urozmaicenia :)

@TheMan who sold the world, ja również nie grałem w Wukong, raz że zniechęciła mnie cena, która do dzisiaj jest wysoka, a po drugie gra podobno nie zachwyca pod względem technicznym, zwłaszcza na standardowym modelu PS5. Nie wiem jak jest na Pro.

Co do pudełka, tak jak napisał @Animare, również uważam, że zapowiedzą je na SoP. Sądzę że Sony nie potrzebuje już więcej krytyki po ostatniej fali tsunami która się wylała ;)

@Animare , @Manifesto Ja nie byłbym taki pewien czy gra dostanie wydanie fizyczne. Z tego co wiem, PBZ nie wydaje Sony tylko S-Game, które nie ma doświadczenia w wydawaniu gier na płycie. Są też plotki z dnia dzisiejszego, że podobno wydawca ma problemy ze znalezieniem tłoczni przed premierą i gra wyjdzie tylko w wersji cyfrowej. Może będzie jak z Wukongiem (oby!), lecz nie liczyłbym na pudełko w dniu premiery. A Play Asia? Ostatnio Manifesto napisał na Japońskiej Przystani o praktykach i placeholderach które robią, więc...

Obym się mylił, bo gra wygląda zacnie i też chciałbym w to zagrać. Ale pod warunkiem, że będzie pudło, a na to się nie zanosi.

Animare

@TheMan who sold the world mam nadzieję, że nie jesteśmy w błędzie i wersja fizyczna jednak będzie. Zgaduję, że zaczerpnąłeś już języka na Reddit, stąd też Twoje negatywne przypuszczenia odnośnie tego studia i ich poprzednich gier wydanych wyłącznie w wersji cyfrowej.

Najbardziej prawdopodobny scenariusz to właśnie ten jak z Wukongiem czy Alan Wake 2, jak dobrze pamiętam, w wypadku pierwszego tytułu sprzedaż była dobra i postanowili zarobić jeszcze raz na wielu osobach wydając wersję fizyczną. W wypadku Alana chyba po prostu sprzedaż cyfrowej edycji nie przekroczyła oczekiwań, zamieszany był też w to Epic Games no i ostatecznie doczekaliśmy się płyty.

Manifesto

Wg jednego użytkownika Reddit, Play Asia potwierdziło, że wersja fizyczna Phantom Blade Zero będzie dostępna i nie jest to żaden kod w pudełku tylko pełnoprawna płyta.

Animare

Hmm, zaraz się okaże że z dostępnością będzie jak z Baldurs Gate 3, gdzie mieliśmy przez długi czas tylko Cero, a dużo później USK, które aktualnie chyba można kupić jedynie z oficjalnej strony za +-400zł.

PA wrzuciło też do oferty wersje amerykańskie i europejskie.  Po Waszych postach nie ufam im, lecz wcześniej widniała tam tylko wersja azjatycka, więc może mają jakieś przecieki. Oby nie robili sobie hecy :P I oby pudło zostało wkrótce zapowiedziane, sam chętnie kupię tą grę jeszcze w tym roku, jeśli będzie standardowo dostępna w wersji pudełkowej.

Lothar

Niestety na State of Play nie zapowiedziano wydania fizycznego. Nie było też mowy nic o demie. Także prawdopodobnie PA będzie jedynym wyborem na premierę. Choć nawet pomimo ich zapewnień, ja bym im do końca nie ufał. Z nimi to już nie raz były jaja.

To słabo. Zapewne gra szybko nie potanieje, skoro będzie jedynie wersja azjatycka. Tak jak myślałem, nie będzie pudełka w standardowej dystrybucji na premierę, bo gdyby miało być to już byśmy o tym wiedzieli. Szkoda, z drugiej strony za dużo tego wszystkiego: Silent Hill, remake Ocarina, Fata Morgana. Sam już nie wiem za co się zabrać na jesień.