Nasze najnowsze zdobycze

Zaczęty przez Renifer Lopez, Lipiec 07, 2026, 10:10:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wagabunga

Cytat: TheMan who sold the world w Sierpień 05, 2026, 20:57:46Zaciekawiłeś mnie, nawet pomimo tego że nie jestem targetem tego tytułu  ;D  O co chodzi z tą aktualizacją?

Gra została mocno zmodyfikowana patchami. Zmiany te wprowadzono pod silną presją społeczności gier wideo i nacjonalistycznych grup chińskich graczy. Nie podobało im się to że w Wuchang przedstawiono upadek dynastii Ming oraz możliwość walki i zabijania chińskich postaci historycznych i żołnierzy. Twórcy Wuchang wprowadzili więc patch 1.5 po którym niektórych bossów nie da się już zabić (padają z wyczerpania, ale żyją), jak również atakować niektórych żołnierzy. Ma to wpływ na spójność fabularną i gameplay (żołnierze nie atakują cię w niektórych lokacjach) i jest krytykowane przez wielu graczy. Zmieniono także niektóre dialogi, gra jest przez to niespójna i niezgodna z wizją twórców.

Manifesto

Cartagra rzuciła mi się w oczy jeszcze w tamtym roku. Przeczytałem jedną recenzję, gdzie autorka była zachwycona tym tytułem. Jest długi, brutalny i przede wszystkim to historia detektywistyczna, co do VN pasuje idealnie. Też mam zamiar sobie sprawić w tym miesiącu. Fajne zdobycze @Renifer Lopez

Manifesto

Zamieszczając posta ze zdobyczami w lipcu, zapomniałem dodać kilka gier, które kupiłem na wiosnę. A konkretnie  Saros i japońskie Utawarerumono. Więc wrzucam tym razem. Po kolei:

Gry na PS5. System Shock 2 w bogatszej wersji. Jak widziałem unboxing i efekt "śledzących oczu" to musiałem to mieć :)  Zastosowana karta soczewkowa powoduje wrażenie, że gdy patrzymy na pudełko pod różnymi kątami, mamy wrażenie iż oczy SHODAN się otwierają i zamykają, szerzej bądź wąsko :) Musiałbym nagrać filmik aby to uchwycić, zainteresowanych zapraszam tutaj

Dyskusje na forum wpływają na moje zakupowe decyzje :)

No i japońskie wydania Utawarerumono: Prelude to the Fallen na Vitę (fizycznie nie wyszła na zachodzie) oraz Zan 2 na PS4 (nie wyszła na zachodzie na konsole)

Renifer Lopez

Super. Lubię takie różnorodne wrzutki :) Widzę, że kupiłeś Moon od Onion Games :) Oraz VN Crimson Spires.

Japońskie wydania kolekcjonerskie zawsze mi się podobały, wiem że uwielbiasz serię Utawarerumono, na pewno będą ozdobą kolekcji.

Animare

Super wrzutka. Jak można było zapomnieć o takich tytułach, haha  ;D . Bardzo fajne to wydanie System Shock, okładka rzeczywiście robi wrażenie. Również doszedłem ostatnio do wniosku, że forumowe dyskusje wpływają na decyzję (patrz np Tunic czy SH  ;) ).

No i Utawarerumono, w które niestety nie grałem ale japońskie wydania specjalne są świetne i właśnie to jeden z powodów, dla których uwielbiam wydania fizyczne  ;) .

TheMan who sold the world

@Manifesto nie wiedziałem, że jesteś miłośnikiem serii System Shock :) Bardzo mnie zaskoczyłeś :) Grałeś kiedyś w dwójkę, że wziąłeś to bogatsze wydanie? Czy po prostu dopiero się przymierzasz?

Faktycznie, mimo, że sam nie kupuję wydań nieanglojęzycznych, to muszę przyznać, że japońskie okładki i pudełka są fantastyczne, znacznie ładniejsze od tych zachodnich.

O Moon :) Też mam. Ostatnio widziałem na Allegro za poniżej 200 zł.

Manifesto

Cytat: Animare w Sierpień 13, 2026, 16:33:42Super wrzutka. Jak można było zapomnieć o takich tytułach, haha  ;D

To było dzień po wystartowaniu Japońskiej Przystani :P Wtedy miałem na głowie mnóstwo innych rzeczy związanych z naszym forum i stresu co nie miarę ;)

Cytat: TheMan who sold the world w Sierpień 13, 2026, 16:40:29Manifesto nie wiedziałem, że jesteś miłośnikiem serii System Shock :) Bardzo mnie zaskoczyłeś :) Grałeś kiedyś w dwójkę, że wziąłeś to bogatsze wydanie? Czy po prostu dopiero się przymierzasz?

System Shock 2 to była jedna z moich ulubionych gier na PC. Uwielbiam ten tytuł i zawsze marzyłem o tym, aby powstał remaster na konsole. Grałem w niego na premierę czyli w 1999 roku. W jedynkę nigdy nie grałem, a raczej dosłownie kilkanaście minut, wtedy mi nie podeszła, lecz nie poświęciłem grze wystarczająco czasu bo miałem na dysku Duke Nukem 3D, Rise of the Triad i inne tego typu gierki (ech, stare pirackie czasy  ;D  ). Lecz ten remake ponoć się udał, przynajmniej z tego co czytałem w kilku źródłach.

Renifer Lopez

No dobra, znowu wrzucam, powariowałem trochę ostatnimi czasy ;D W końcu dostałem Emio. Głupio zrobiłem, że nie kupiłem jak tańsze było, teraz przepłaciłem. Metaphor musiałem też kupić, wziąłem od kolegi, który uszczuplał kolekcję, jeszcze zafoliowany steelbook. Demo mi się podobało, trzeba w końcu ograć. Pragmata przyszła wczoraj, używka z OLX. Szlag trafił pudełko w trakcie przesyłki, ale na szczęście mam zapasowe, a okładka nie ucierpiała więc nie odsyłałem, bo płyta jak nowa.

Teraz wstrzymuje się z zakupami, aż do połowy września.

TheMan who sold the world

Kolejna wrzutka po jakimś tygodniu od poprzedniej Reniferze  :o Faktycznie szalejesz jak nakręcony  ;D  Uwielbiam te wydania w kartonowych boxach, jeszcze Ci brakuje TR IV-VI w takim wydaniu i będzie komplet. Ile dałeś za Emio? Chciałem kupić lecz to droga opcja teraz.

Renifer Lopez

Cytat: TheMan who sold the world w Sierpień 15, 2026, 12:22:06Ile dałeś za Emio? Chciałem kupić lecz to droga opcja teraz.

Kupiłem w Coolshop za nieco ponad 200 zł plus wysyłka. Najtaniej widzę tu ale ja tam nic nie kupowałem jeszcze więc nie ryzykuję. A swego czasu gra była w promocji za 149 zł i nie  wziąłem  :-\

Lothar

A ja myślałem że to @TheMan who sold the world wygrał w lotto  :P

@Renifer Lopez bardzo zacne ostatnie wrzutki robisz, kciuk w górę. Też podobają mi się te wydania w big boxach. I z tego co kojarzę można wyrwać je było w fajnej cenie na Amazon.

Wagabunga

Fairy Fencer F to ciekawa gra. Całkiem dobry tytuł, który ma trochę wad, za to potrafi wciągnąć rozgrywką i ma świetną muzykę. Główny bohater to lejba jakich mało, lecz inne postacie już są całkiem OK.

Dobre fanty Renifer Lopez :)

Edit,  Ta odsłona ma coś wspólnego z jedynką?

Animare

Cytat: Wagabunga w Sierpień 15, 2026, 19:53:02Fairy Fencer F to ciekawa gra. Całkiem dobry tytuł, który ma trochę wad, za to potrafi wciągnąć rozgrywką i ma świetną muzykę. Główny bohater to lejba jakich mało, lecz inne postacie już są całkiem OK.

Ten sam poziom co Vaan z FFXII?  ;D . Tam była analogicznie podobna sytuacja, prócz głównego protagonisty reszta bohaterów była całkiem okej  ;) .

Świetne łupy @Renifer Lopez, cieszą oko te big boxy na Switcha. Sam nie mam jeszcze swojej kopii Soul Reaver, ale marzy mi się takie samo wydanie Blood Omen 1 i 2. O Emio chyba już wspominałeś w tamtym roku jak dobrze pamiętam? Gra miała swój dołek cenowy, niestety w tym gatunku tak już jest z promocjami, albo się ryzykuje od razu albo potem trzeba kupić za pełną cenę.

Renifer Lopez

@Animare Emio już kiedyś miałem. Niestety z powodów finansowych zmuszony byłem sprzedać kilka gier, miałem wtedy tak poważną awarię samochodu, plus kilka innych wydatków, że nie wyrabiałem z wypłaty. Potem chciałem odkupić, ale wiesz jak to jest, jak się już coś ograło to motywacja już nie taka sama.

Wagabunga

Cytat: Animare w Sierpień 15, 2026, 22:55:37Ten sam poziom co Vaan z FFXII?  ;D . Tam była analogicznie podobna sytuacja, prócz głównego protagonisty reszta bohaterów była całkiem okej  ;) .

Dużo gorzej. Vaan to przynajmniej był elokwentny, ten Fang z Fairy Fencer F to typowy leser, narzekający na wszystko dookoła, a jego główne rozrywki to jedzenie i spanie (szkoda, że jeszcze nie bzy..ekhem  ;D ) I gdzie tam tej grze do FF XII, ja nie jestem fanem tej odsłony, ale, mimo wszystko to nie ta liga :P Fairy Fencer F to gra na jakieś 7/10 góra, przynajmniej dla mnie. Czyli dobry jRPG jako całokształt, ale to druga liga, czyli jeśli ktoś nie ma nic potencjalnie lepszego na widelcu, to można zagrać.